Het nieuwe energielabel: voor een goed klimaat

Op 1 maart 2021 is het nieuwe Europese energielabel voor elektrische apparatuur ingevoerd. Het belangrijkste doel: de verkoop van energiezuinige apparaten stimuleren en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. En ook van uw budget; want door de stijgende energieprijzen kunt u de aanschaf van een zuinig apparaat al na enkele jaren terugverdienen.


Zuinige en minder zuinige apparaten zijn makkelijker te onderscheiden

Het energielabel zoals we kenden liet niet duidelijk genoeg zien wat de meest zuinige apparaten zijn. Doordat koelkasten en vriezers steeds zuiniger werden, verschoof het aanbod naar de labels A+, A++ en A+++. Het onderscheid tussen onzuinige en hele zuinige apparaten was daardoor niet duidelijk genoeg.

Met de hervorming van het energielabel zijn de apparaten weer over de energieklassen A tot en met G verdeeld. Dat maakt het voor u weer overzichtelijker. Energiezuinige apparaten zijn daarmee sneller en duidelijker te herkennen.

Een ding blijft onveranderd; met een Liebherr kiest u altijd voor een energiezuinig apparaat. Welk label er ook wordt gebruikt.

Andere meetnormen, andere specificaties

De Europese Unie heeft nieuwe meetnormen vastgesteld voor het nieuwe energielabel. Alle fabrikanten zijn verplicht volgens deze methode te meten. Volgens deze nieuwe normen worden het energieverbruik, de inhoud en het geluidsniveau op een andere manier gemeten dan voorheen. Voorheen werd het energieverbruik bijvoorbeeld gemeten bij een omgevingstemperatuur van 25°C, volgens de nieuwe norm wordt er gemeten bij 16°C en bij 32°C.

Door deze nieuwe meetmethodes kunnen de waardes op het nieuwe label verschillen van het oude label. Ondanks dat het apparaat technisch onveranderd is gebleven. Veel apparaten die voorheen het meest zuinige A+++ energielabel hadden, vallen nu in energieklasse D of E. Dat klinkt misschien minder zuinig, maar het zijn nog steeds dezelfde zuinige apparaten. Er wordt op deze manier ruimte gecreëerd voor nog efficiëntere apparaten in de toekomst.

Zo ziet het nieuwe EU-energielabel eruit

QR-code

De QR-code voor de identificatie van het product in de EU-database EPREL (European Product Database for Energy Labeling).

Model Identifier

De “Model Identifier” voor handmatige identificatie van het product in de EU-database EPREL via het artikelnummer.

Efficiëntieschaal

De nieuwe efficiëntieschaal A tot en met G. Energieklasse G is alleen bestemd voor wijnkasten.

Inhoud vriesdeel

De inhoud van alle vriesdelen in liters.

Inhoud koeldeel

De inhoud van alle koeldelen in liters.

geluidsniveau

Het geluidsniveau in dB(A) wordt ook ingedeeld in geluidsklassen A tot en met D.

Heeft u nog vragen over het energielabel?

Wat voor vragen u ook heeft, wij beantwoorden ze graag. U kunt ons e-mailen via info@cinem.be of bellen op werkdagen tijdens kantooruren op 02/456.00.39© 2024 Liebherr Appliances Belgium NV Alle rechten voorbehouden.