Kan rijpvorming in een vrieskast of vrieskist worden voorkomen?

Rijpvorming ontstaat doordat vocht uit de warme lucht of warme producten zich afzet op de koudste delen. Rijpvorming is dus een natuurkundig verschijnsel, dat niet te voorkomen is. Wel kunt u, door uw vriezer goed te gebruiken rijpvorming beperken. De volgende punten zijn hierbij van belang:

  • open de vriezer niet onnodig of onnodig lang;
  • leg nooit warme producten in de vriezer, laat ze eerst afkoelen;
  • een volledig gevulde vriezer heeft minder last van rijpvorming dan een lege of half lege vriezer;
  • zet de thermostaat niet onnodig hoog. Een temperatuur van –18°C tot –20°C is voldoende om uw producten veilig te bewaren;
  • plaats de vriezer niet in een warme of vochtige omgeving. Denk hierbij ook aan de nabijheid van wasautomaten, condensdrogers en verwarmingsketels;
  • zorg dat de deur van de vriezer goed wordt gesloten;
  • zorg voor voldoende ventilatie bij de plint van de vriezer en bij het ventilatierooster bovenop.

Bij energiezuinige vrieskisten, waar de vriesleidingen tot bijna bovenaan de rand zitten, zal rijpvorming vooral optreden op de bovenrand van de kist. Deze rijpvorming moet als regel tenminste 1 x per week met de bijgeleverde schraper worden verwijderd. Het gevriesdroogde ijs komt op de bodem terecht en zal nergens meer aanvriezen. Bij de normale ontdooibeurt zal het met het dooiwater wegstromen. Om deze rijpvorming te minimaliseren, heeft LIEBHERR het “Stop-frost”-systeem ontwikkeld. Dit levert een 70% reductie van rijpvorming.

Ook SmartFrost vrieskasten moeten handmatig worden ontdooid. Het aantal keren dat moet worden ontdooid is afhankelijk van meerdere factoren (zie hierboven genoemde punten). Al deze factoren bepalen de mate waarin warme, vochtige lucht in de vriezer komt en zich uiteindelijk omvormt tot ijs.

Bij zogenaamde “NoFrost” vrieskasten wordt de warme vochtige lucht onmiddellijk na binnentreden naar het in de bovenzijde ingebouwde koude-element gevoerd. De rijpvorming ontstaat op dit koude-element en niet in de vrieskast. Het koude-element wordt van tijd tot tijd automatisch ontdooid. In de praktijk betekent dit, dat u bij “NoFrost” vrieskasten geen last heeft van rijpvorming.

0 Reacties

Koop dit product online bij
Feedback
Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een goed werkende website adviseren wij u een andere browser zoals bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Edge of Firefox te gebruiken. Internet Explorer is verouderd en de ondersteuning voor deze browser komt te vervallen. Microsoft adviseert daarom ook Internet Explorer niet meer te gebruiken.