Kan ik twee koel/vries apparaten op elkaar of naast elkaar plaatsen?

De uitleg van de effecten en gebruiksproblemen:

Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af. Het onderste apparaat zal, bijna altijd de vrieskast, de koelkast “voorverwarmen”. Het energieverbruik van de koelkast kan hierdoor stijgen. Bij warmere periodes zal de gewenste koeltemperatuur moeilijk(er) gehaald kunnen worden, vaak gepaard gaande met een te hoge vochtigheid in de koeler zelf; beslagen glasplateaus en snel bedervende levensmiddelen.

Omdat de koeler veel langer dan normaal moet blijven draaien vormt zich op de achterwand, waarin de verdamperplaat zich bevindt om warmte te onttrekken, teveel ijs; te veel ijsvorming betekent veel waterafvoer via het gootje onderin, dat via een kleine slang naar de opvangbak op de compressor loopt. Hierdoor ontstaat de kans op overstroming van het opvangbakje.

Tweedeurs combikasten met vriesladen onder hebben dit verschijnsel niet, deze apparaten zijn namelijk voorzien van 1 grote condensor voor de benodigde gezamenlijke warmte afgifte.

Het gewicht van de koeler (netto 39 kg) met inhoud is al snel meer dan 60 kg en dit drukt voortdurend middels de 2 metalen stelpootjes op de voorzijde van het bovenblad van de vrieskast, waarin alle bediening en elektronica zit.

Bij een stapelsituatie, maar ook bij strakke plaatsing naast elkaar, kan tevens het natuurverschijnsel “koudebrug” optreden. Koudere oppervlaktes condenseren en geven uiteindelijk waterdruppels af. Dit is te voorkomen door minimaal 3 tot 5 cm ruimte tussen de apparaten vrij te houden.

Voor plaatsing naast elkaar heeft Liebherr speciale Side-By-Side modellen met warme wandsysteem. Door een lichte verwarming van de buitenzijwand wordt condensvorming tussen de twee kasten voorkomen.

0 Reacties

Koop dit product online bij
Feedback
Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een goed werkende website adviseren wij u een andere browser zoals bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Edge of Firefox te gebruiken. Internet Explorer is verouderd en de ondersteuning voor deze browser komt te vervallen. Microsoft adviseert daarom ook Internet Explorer niet meer te gebruiken.